Veel gestelde vragen

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komt er veel op je af en heb je ongetwijfeld diverse vragen. De meest gestelde vragen hebben wij hieronder voor je op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact op of loop even binnen bij de makelaar, zij helpen je graag verder.

Openbaar gebied

Ja, centraal in het totale plan van ’t Mäöleveld komen speelvoorzieningen. De invulling hiervan loopt via de gemeente Horst aan de Maas.

De wegen, parkeerplaatsen en het openbaar gebied worden door de gemeente onderhouden.

Informatie over afval is hier terug te vinden ( Afvalkalender | Gemeente Horst aan de Maas)

Gemiddeld komen er zo’n 2 parkeerplaatsen per woning in het totale plan, binnen dit deelgebied van 41 woningen parkeren de bewoners van de 6 huurwoningen en 6 levensloopbestendige woningen op de naastgelegen openbare parkeerplaatsen. De tweekappers en vrijstaande woningen krijgen een eigen oprit voor 2 auto’s en de hoevewoningen hebben 21 parkeerplaatsen op eigen terrein. 

Planning

De verkoop start zodra het bestemmingsplan onherroepelijk is en de vereiste vergunningen onherroepelijk zijn verleend.  De planning staat nu op medio 2025. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

De bouw start zodra er aan alle opschortende voorwaarden zoals 70% verkocht, bouwrijpe grond en dat de vereiste vergunningen onherroepelijk zijn verleend, is voldaan.

Over de woningen

In totaal bestaat het project uit 35 koop woningen. 6 levensloopbestendige woningen, 8 twee-onder-een-kapwoningen, 3 vrijstaande woningen en 18 hoevewoningen.

Deze woningen worden verkocht aan een woningcorporatie of belegger. Zij bepalen te zijner tijd hoe de verhuurprocedure voor deze 6 woningen gaat verlopen. De verhuur loopt niet via ons en deze website.

Ja, er is een verplichting tot zelfbewoning en vervreemdingsbeperking van toepassing voor 3 jaar. De gemeente kan daar ontheffing voor ontlenen in bepaalde gevallen. 

Op het moment dat de pre sale start worden er bandbreedtes bekent waarbinnen de verkoopprijzen zullen worden vastgesteld. Vanaf start verkoop zijn de definitieve koopsommen per woning bekend.
 

De sfeerplattegronden per woningtype komen binnenkort op de website. De definitieve verkooptekeningen zijn bij start verkoop terug te vinden in de woningzoeker en onder de documenten.

De grond wordt jouw volledige eigendom.
De hoevewoningen hebben naast eigen grond ook een gezamenlijk (1/18e deel) eigendom in de collectieve binnentuin.

Nee, er geldt een instandhoudingsverplichting voor de hagen bij diversen bouwnummers. Dit om de kwaliteit van de overgangen openbaar naar privé zoveel mogelijk kwaliteit mee te geven. Deze verplichting wordt opgenomen in de koopovereenkomst van de grond en op de situatietekening.

Nee, jij bent vrij om in afstemming met je buren naar wens schuttingen tussen de woningen te plaatsen. Vanwege de natuurinclusieve opzet van de wijk adviseren wij voor een natuurlijke invulling te kiezen.

Ja, er is een SWK garantie van toepassing. Meer informatie hierover vind je binnenkort op de website.

Fijn wonen
De 6 huurwoningen en de 6 levensloopbestendige van Fijn Wonen worden in de fabriek gemaakt en zijn daardoor zeer energiezuinig, van hoge kwaliteit en snel te bouwen. Meer informatie over Fijn Wonen kun je hier vinden. 

Van Wijnen Sittard
De 8 twee-onder-een-kapwoningen, 3 vrijstaande woningen en 18 hoevewoningen worden traditioneel gebouwd door Van Wijnen Sittard.

De woningen zijn gasloos én energiezuinig, dankzij uitstekende isolatie en toegepaste technieken, zoals een lucht-, water-, warmtepomp, zonnepanelen en een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. 

Het toilet en de badkamer zijn afgewerkt. Je kunt de sanitair brochures vanaf de start verkoop bekijken onder de documenten.
De woningen worden standaard zonder keuken opgeleverd, wel ontvangen we je graag in de keukenshowroom van Bruynzeel (Fijn Wonen) en Nuva Keukens ( Van Wijnen Sittard). Daar kun je voor eigen rekening een keuken uitzoeken. De keuken wordt na oplevering geplaatst.

De aanwezige zonnepanelen worden jouw eigendom.

Collectieve binnentuin ( van toepassing bij de 18 Hoevewoningen)

Ja, je eigen privé tuin (terras) is circa 4 meter diep en woning breed. De scheiding tussen de privé tuinen en de collectieve ruimte wordt met natuurlijke elementen (zoals beplanting ) gerealiseerd.

In principe is de tuin in eigendom van de bewoners van de Hoevewoningen, zij gaan bepalen in hoeverre iets toegankelijk is voor anderen.

De exacte invulling van de binnentuin is nog niet bekend, dit wordt in een later stadium nader uitgewerkt. 
De toekomstige bewoners van de Hoevewoningen bepalen mee hoe het plan er uiteindelijk precies uit komt te zien. Het doel is vooral van de gezamenlijke tuin een ontmoetingsplek te maken waar het fijn is om te zijn voor alle bewoners. Ook de gevleugelde en meerpotigen.

Juridisch is de aankoop van één van de 18 Hoevewoningen vergelijkbaar met de aankoop van de andere woningen. Daarnaast wordt je middels de mandelingheid voor 1/18e deel eigenaar van de gezamenlijke tuin. 

Bij verkoop van de woning is deze altijd gekoppeld aan het eigendom van het deel van de gemeenschappelijke binnentuin. Dit kan niet los gekoppeld worden.

In totaal zijn er 21 parkeerplaatsen opgenomen, deze maken onderdeel uit van de collectiviteit. Iedere woning heeft het recht op één parkeerplaats, deze wordt toegewezen. De overige drie zijn bezoekersplekken, hier geldt vol is vol. Gelukkig zijn er ook voldoende openbare parkeerplekken in de directe omgeving. 

Het is mogelijk voor bewoners om (een deel) van de tuin zelf te beheren. Zo kan een groepje bewoners met een gezamenlijke interesse een stukje tuin inrichten, bijvoorbeeld als moestuin. Niet alle bewoners binnen de mandeligheid hoeven hieraan mee te doen of hierover te beslissen.

Inschrijfprocedure

Tijdens de pre-sale delen we zoveel mogelijk informatie over het aanbod,  zodat je je alvast kunt oriënteren en natuurlijk weloverwogen een keuze kunt maken. Tijdens de pre-sale nodigen we geïnteresseerden actief uit om alvast de voorkeur(en) voor bouwnummers aan ons door te geven, zodat we jou gerichter kunnen informeren.

Geef je je voorkeuren door in de pre-sale? Dan krijg je voorrang bij de toewijzing wanneer je je na de start verkoop officieel inschrijft voor een of meerdere bouwnummers.De periode van de pre-sale en de inschrijftermijn is ook hét moment om alvast een financiële verklaring te laten opstellen door een erkend adviseur. Wanneer je je vanaf de start verkoop definitief wilt inschrijven voor één of meerdere bouwnummers kun je aangeven dat je over deze verklaring beschikt. Deze financiële verklaring geeft óók voorrang tijdens de toewijzing. Zowel deelname aan de pre-sale als de financiële verklaring zijn uiteraard niet verplicht. En pas wanneer je een bouwnummer hebt toegewezen gekregen, neem je de verklaring mee naar het verkoopgesprek bij de makelaar.

Let op, het hebben doorgegeven van je voorkeuren tijdens de pre-sale is nog géén officiële inschrijving op een bouwnummer. De definitieve v.o.n.-prijzen staan pas vanaf de start verkoop op de website. Je dient je vanaf dan dus opnieuw in te schrijven en je inschrijfformulier te ondertekenen.

Je krijgt voorrang wanneer je je voorkeuren hebt doorgegeven tijdens de pre-sale én wanneer je een financiële verklaring van een erkend adviseur hebt. Beide onderdelen zijn overigens niet verplicht. Er wordt vervolgens toebedeeld op basis van je eerste of zo hoog mogelijke voorkeur. Zijn er meer gegadigden voor eenzelfde bouwnummer dan kijken we naar je (korte) motivatie in de toewijzing. Een uitgebreide uitleg is na de start verkoop terug te vinden in de inschrijfprocedure op deze website, bij de documenten.

Ja, wanneer je tijdens de pre-sale je voorkeuren hebt doorgegeven, heb je voorrang tijdens de toewijzing. Beschik je ook een financiële verklaring van een erkend adviseur, dan krijg je ook voorrang in de toewijzing. Deze hoef je pas te overleggen wanneer je een bouwnummer hebt toegewezen gekregen, tijdens het verkoopgesprek bij de makelaar. Een voorbeeld (invul)formulier om mee te nemen naar je adviseur tref je tzt. op deze website, bij de financiering.

Kopen en financiële zaken

Besluit je tot aankoop van de woning over te gaan? Dan worden zowel de koopovereenkomst als de aannemingsovereenkomst opgemaakt.  

De koop- en aannemingsovereenkomst wordt digitaal ondertekend via ondertekenen.nl. Voordat je dat gaat doen geeft de makelaar een uitleg over de koop- en aannemingsovereenkomst. Dan weet je waar je voor tekent en wat de belangrijkste artikelen zijn.

Met het ondertekenen van de koopovereenkomst verplicht de verkoper zich tot de levering van de grond aan jou als koper. De aannemer verplicht zich door ondertekening tot de bouw van je woning. 

Met het onderteken van de koop- en aannemingsovereenkomst verplicht je je als koper tot het betalen van: 

  • de koopsom, inclusief de bijbehorende (grond)kosten; 
  • ​de aanneemsom, inclusief eventueel daarbij behorende rente. 

De betalingen van de gronden en bijkomende kosten vinden plaats op het moment van levering van de woning bij de notaris. 

Nadat jij, de ontwikkelaar en de aannemer de koop- en aannemingsovereenkomst hebben getekend, wordt de door beide partijen getekende koop- en aannemingsovereenkomst naar de notaris verzonden om de overdracht van de grond voor te bereiden. Uiteraard ontvang jij als koper eveneens een exemplaar van de volledig ondertekende koop- en aannemingsovereenkomst. 

De grondprijs wordt bij de notaris verrekend op het moment dat je de grond in eigendom verkrijgt (transportdatum). De betaling van de aanneemsom verloopt volgens het betaalschema in termijnen zoals opgenomen in de aannemingsovereenkomst, vanaf start bouw.

Grondrente wordt in rekening gebracht na verzending van de hoera-brief. Rente over de bouwkosten wordt pas in rekening gebracht wanneer je de bouwtermijn niet tijdig binnen 14 dagen na factuurdatum van de betreffende termijn hebt betaald.

Dit is de bevestiging van ons dat alle opschortende voorwaarden opgenomen in de koop- en aannemingsovereenkomst in vervulling zijn gegaan en dat de grond geleverd kan worden.

Uiteraard, de makelaar staat klaar om je te helpen. Starters krijgen echter geen voorrang.

Vanaf de start verkoop  vind je de prijslijst met definitieve v.o.n. prijzen terug op de website onder de documenten en in de woningzoeker.

Nee, v.o.n.- prijzen zoals gecommuniceerd in de prijslijst liggen vast.

Dit betekent dat de verkoper de kosten voor de overdracht van de woning voor zijn rekening neemt. De kosten voor de woningoverdracht bestaan uit de overdrachtsbelasting, de kadastrale kosten en de notariskosten voor de akte van levering.

Wat je maximaal kunt financieren of aan eigen middelen hebt, berekend c.q. verklaard door een erkend financieel adviseur. De verklaring is niet verplicht, maar geeft wel voorrang bij de toewijzing. Deze hoef je pas te overleggen wanneer je een bouwnummer hebt toegewezen gekregen, tijdens het verkoopgesprek bij de makelaar. Een voorbeeld (invul)formulier om mee te kunnen nemen naar je adviseur tref je t.z.t. op deze website.

2 maanden, conform de ontbindende voorwaarden in de koop- en aannemingsovereenkomst.

In de overeenkomst is vastgelegd dat vanaf datum van de verzending van de hoera-brief grondrente berekend zal worden.

Jouw woondroom
wordt werkelijkheid
in ‘t Mäöleveld